Sporením na dôchodky sa preženie cunami - Dôchodok.sk

Sporením na dôchodky sa preženie cunami

16.02.2023 | 3 minúty čítania

Vylepšený penzijný systém by vďaka masívnemu presunu peňazí mal vygenerovať vyššie dôchodky.

V decembri 2022 poslanci schválili rozsiahle úpravy v druhom penzijnom pilieri, kde si ľudia sporia na dôchodky na súkromných účtoch. Jednu z najvýznamnejších zmien začnú správcovské spoločnosti realizovať od júla 2023.

Systémom sa preženie hotová cunami. Správcovia účtov presunú z takzvaných dlhopisových fondov do indexových približne 3,7 miliardy eur. Ide o sumu, ktorá by stačila na ročné fungovanie všetkých základných, stredných aj vysokých škôl, prípadne by pokryla takmer polovicu výdavkov na zdravotníctvo.

Presun peňazí v druhom penzijnom systéme má sporiteľom zvýšiť dôchodky.

Najlepšia investičná stratégia 

Veľká časť zo zhruba 1,7 milióna sporiteľov mala po zásahu druhej vlády Smeru-SD od roku 2013 všetky úspory vložené do dlhopisových fondov. Tie sa považujú pri investovaní za bezpečnejšie, než napríklad akciové fondy, no zároveň dosahujú nízke výnosy. Ľudia tak podľa prepočtov ekonómov „prerobili" dve až sedem miliárd eur.

Inými slovami, namiesto súčasných 12 miliárd eur mohlo byť v druhom pilieri v súčasnosti naakumulovaných možno až 19 miliárd eur.

Aby sa niečo podobné už neopakovalo, sporiteľom budú správcovské spoločnosti ukladať peniaze automaticky podľa predvolenej investičnej stratégie. Zmene sa ľudia vyhnú len v prípade, že ju aktívne odmietnu a požiadajú o to správcovskú spoločnosť.

Státisíce neaktívnych

Doposiaľ bola aktivita nevyhnutná pri presune úspor z dlhopisových fondov. V predošlých rokoch požiadalo o rizikovejšie investovanie zhruba milión sporiteľov. No vyše 700-tisíc ľudí nechalo svoje úspory znehodnocovať v politikmi určenej schéme.

Od júla sa neaktívnym sporiteľom narodeným od roku 1969 (mladší ako 55 rokov) nasporené peniaze presunú do akcií - indexových fondov.

Starším neaktívnym sporiteľom ostanú doterajšie zdroje v dlhopisoch, no nové príspevky už budú správcovia účtov investovať do akcií.

Tí, ktorí získajú prvé zamestnanie v živote, budú do druhého piliera zaraďovaní automaticky a zároveň sa na nich bude vzťahovať aj spomínaná predvolebná investičná stratégia. Do dosiahnutia 50 rokov veku im správcovské spoločnosti budú peniaze ukladať v indexových fondoch, potom sa im začnú každoročne štyri percentá z finančných zdrojov presúvať do dlhopisových fondov.

Opatrenie má zabrániť tomu, aby prípadný pokles cien akcií nezasiahol sporiteľa v preddôchodkovom veku a mal by už málo času, aby stratu vymazal.

Vo vlastných rukách

Po rokoch nevhodného nastavenia investovania by druhý pilier aj pod dohľadom štátu mal začať sporiteľom vynášať viac. Stále však platí, že v dôchodkovom sporení na súkromných účtoch má človek výnimočnú šancu sám rozhodnúť, čo sa stane s peniazmi, ktoré musí odvádzať. 

A kým po zaplatení daní už občan nemôže ovplyvniť, na čo sa použijú a výška dôchodkov vyplácaných Sociálnou poisťovňou závisí od kondície verejného rozpočtu, výnosy druhého piliera môže každý zveľadiť vlastnou aktivitou. A to aj vďaka informáciám portálu dôchodok.sk.