Spravujte sami tisícky eur, o ktorých inak rozhodne štát

Spravujte sami tisícky eur, o ktorých inak rozhodne štát

20.02.2023 | 3 minúty čítania

Hovorí sa, že smrti a daniam sa človek nevyhne. Rovnako to platí aj o odvodoch do Sociálnej poisťovne, ktoré boli roky výlučne v rukách politikov. Vďaka druhému pilieru si však udržíte kontrolu nad časťou odvedených peňazí a môžete si zásadne zvýšiť penziu.

Na dani z piva sa štát chystá v roku 2023 vybrať 54 miliónov eur, na dani z liehu 216 miliónov eur, na dani z tabaku 942 miliónov eur, na dani z príjmu fyzických osôb 3,9 miliardy eur, na dani z príjmu fyzických osôb 4,8 miliardy eur a na dani z pridanej hodnoty 9,9 miliardy.

Keďže štát vyberá aj ďalšie dane a poplatky, celkovo by malo vo verejnej pokladnici skončiť vyše 38 miliárd eur. Zhruba tretina z tejto sumy, približne 12 miliárd eur, plynie zo sociálnych odvodov, ktoré slúžia najmä na vyplácanie dôchodkov.

O využití časti tohto balíka však môže rozhodnúť každý jeden pracujúci. A to veľmi jednoducho – aktívnym zhodnocovaním balíka peňazí ukrytého pod položkou odvody. Ak zostanete pasívni, rozhodne za vás štát.

Reč je pritom o tisícoch eur v prípade jednotlivca a o miliardách v prípade všetkých pracujúcich, ktoré každoročne skončia buď výlučne v Sociálnej poisťovni, alebo v štátnej poisťovni a na vašom súkromnom účte v druhom pilieri.

Unikátna príležitosť

Jedinečnú možnosť spravovať financie, ktoré boli v minulosti výlučne v rukách štátu, ponúka už takmer dve dekády druhý dôchodkový pilier. Po zásahoch politikov sa však státisíce našincov rozhodli, že doň nevstúpia.

A väčšina z vyše poldruha milióna sporiteľov nechala svoje peniaze v dlhopisových fondoch, kde ich v roku 2013 automaticky presunul kabinet Roberta Fica. Podľa odhadov ekonómov tak pripravil tento krok sporiteľov v súčte o miliardy eur.

Čoskoro sa však sporenie na súkromných účtoch v druhom pilieri otvorí pre každého vo veku do 40 rokov. Nielen dnešní dvadsiatnici a tridsiatnici, ale aj pracujúci pred štyridsiatkou tak dostanú šancu nebyť závislí len na Sociálnej poisťovni a výrazne zlepšiť vyhliadky na penziu.

O budúcej výške dôchodku vyplácaného výlučne z rozpočtu Sociálnej poisťovne totiž vypovedá neúprosná matematika: na čoraz väčší počet dôchodcov bude pripadať čoraz menej ľudí v produktívnom veku. Výsledkom budú penzie pripomínajúce skôr symbolické vreckové ako v minulosti sľubované švajčiarske dôchodky.

Vo vlastných rukách

Práve pod tlakom demografickej krízy začal v roku 2004 na Slovensku fungovať druhý dôchodkový pilier a od mája 2023 doň budú automaticky zaraďovaní všetci, ktorí začnú pracovať a platiť odvody.

Ak ľudia vstupujúci na trh práce ostanú pasívni, pridelia im dôchodkovú správcovskú spoločnosť náhodne. Zároveň im nastavia takzvanú predvolenú investičnú stratégiu. Do dosiahnutia päťdesiatich rokov im všetky odvedené peniaze nasmerujú do akcií, potom im začnú časť príspevkov ukladať v dlhopisových fondoch považovaných za bezpečnejšie.

Druhou možnosťou je vziať vlastné peniaze do vlastných rúk. A to veľmi jednoducho – aktívnou správou druhého piliera, ktorá vám vďaka novej a zatiaľ jedinej službe svojho druhu na slovenskom trhu zaberie iba pár minút.

Dôchodok.sk je unikátna online platforma, kde si z pohodlia domova a za 10 minút založíte druhý pilier, získate analýzu vlastného portfólia, vyberiete investičnú stratégiu ušitú na mieru a podpíšete zmluvu s vybranou DSS. O všetkom rozhodnete sami, na základe faktov a dát čerpaných z Národnej banky Slovenka a ďalších otvorených zdrojov.

Nielenže tak prevezme zodpovednosť za vlastný dôchodok, ale môže sa zároveň naučiť, kde sa oplatí investovať napríklad aj to, čo mu zostane z výplaty.